Mijn dwergkonijntjes
Fokken

HOME

HIERONDER AL MIJN KONIJNEN
Bruintje (gerrit)
Wilfried
Witje (shamim) OVERLEDEN
Pluisje
Zorro (GEPLAATST)
Dumpy
Lucky (OVERLEDEN)
Fluffy
Lissie
Magnum
Vicky
INFORMATIE OVER KONIJNEN
Huisvesting
Fokken
Voeding
Speelgoedjes voor je nijn
Speciale konijnenspulletjes
Een nieuw konijntje
Hoe krijg je een tam konijn ?
Foto-album
Favoriete Links
Contacteer mij
Konijnenforum voor reacties ,...

Wanneer fokken ? als je zeker weet dat je voor de konijnen een GOEDE thuis vind en als de ram 3-4 maanden (zeker liefst ouden dit is de minimum leeftijd) en de voedster 5-6 maanden oud is ( een zwakke voedster kan zwakke jongen krijgen of zelf sterven )
 
Waar fokken ?  in een degelijk hok !!!!!!!!!
 
voorbereidingen nodig ?  zeker wel !!!

p0000044.jpg

p0000022.jpg

Waar je konijntje laten in werpen ? is heel belangrijk het bovenste hok dus een ruim hok met tralies is ZEKER NIET GOED later als de nijnen wat groter zijn zelfs nog niet .
Het is heel belangrijk dat er een vast apparte ruimte is om in te werpen ( zogezegt de slaapruimt ) laat dit ruim groot genoeg zijn , hoe kleiner hoe lastiger voor de voedster je kan zoals in mijn hokken er dan een plaat met een rond gat op de grond in maken .
 
Het is belangrijk dat de voedster zeker 2 weken op voorhand in het hok zit waar ze gaat werpen ze moet die plaaten door en door kennen qua tocht en al ( een konijn is heus neit dom hoor ) . Bij mij gebeurde het meestal dat de voedster veel tammer werd voor de dracht maar een week voor het werpen wordt ze meestal iets agressiever .
 
De dag ( dagen voor het werpen ) zal je zeien dat het konijntje een soort van putje maakt een zithoekje lijkt het wel dan mag je he thok neit meer verschonen of ze kan in de war geraken  , dus reken juist uit en een week voor de geplande datum schuur je het hok uit (grondig ).
Als het konijntje gaat werpen trekt ze haar en loopt ze ook met hooi of stro in haar bekje stoor haar de uren erachter niet zorg wel dat ze zeker voldoende water en (best nog niet direct groenvoer = waarom ? = ik merkte dan dat de kleintjes soms diarree krijgen ) je mag zeker niet toekijken wanneer het konijn werpt ook neit als ze ontzettend tam is dit kan heel wat stress veroorzaken en ze kan haar jongen zelfs doden .
 
Het is heel belangrijk om een nestcontrole te doen het gebeurd maar zelden dat een konijn jongen laat liggen maar gewoon om de conditie van de konijntjes op te meten moet dit dagelijks gebeuren !!! (ook als het konijntje nog wild is ) maar ga dan eerst even door haar haar pak haar effe vast dat je haar geur in je haden hebt . Daarna controleer je de jongen een voor 1 schrijf ook om de 5 dagen op ( en de kleintjes dus degene die niet goed groeien vaker) het gewicht op zo kan je ook meestal direct zien welke een rammetje en welke een voedster wordt ( als het rasechte zijn).Het is soms vrij normaal als het gewicht van konijn tot konijn varieert zolang er in het konijntje leven zit is het goed het vel goed rond het buikje ( zelfs een beetje gespannen ) is . Voer dagelijks een nestcontrole uit !!! Als je ziet dat er een konijntje een oortje is afgebeten is dat neit zo erg hou er rekening mee dat dit iet terug groeit !!! Maar als er meerdere zijn moet je best de voester niet meer laten werpen

kron_nest22maa02_4.jpg

Deze konijntjes zijn pas enkele dagen oud en nog dicht in het nestje

Na een 7-10 tal dagen ( varieert niet erg in konijntjes ) gaan de oogjes open er zijn meestal weinig moeilijkheden als het oogje dichtplakt met etter ( moet duidelijk zijn dat je het niet opentrekt) ga dan met een oorstokje met lauw water er gewoon langs of oogdrupje op laten vallen de volgende dag is dit meestal voorbei , anders herhalen en anders naar dierenarts gaan .
Pas op als je de konijntjes oppakt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Of als het nesjte dicht bij de opening van het hok is hou daarom steeds iets onder het hok een doosje of andere dignen omdat de konijntjes echt springen uit het nest . Ik had zelfs voor dat een konijntje van mijn hand op de grond viel ( 1,5 meter ) en gelukkig ging het niet dood maar het had wel een blind oogje .
 
Het is belangrijk om vanaf dat de oogjes opengaan en liefst al van 5-6 dagen , ALLE konijntjes even in de hand te houden elke dag , ze worde dit gewoon en zijn als ze de oogjes opendoen dan ook neit schuchter .
 
Als de oogjes opengaan gaat de ontwikkeling eigenlijk vrij snel . Ze springen af en toe uit hun nestje als je een heel klein nest(kastje zullen we het noemn) van 20-10 centimeter of zelfs kleiner hebt ( ??????) zal de moeder vlug gestresseerd raken want de kleintjes hebben niet veel bewegingsruimte en dreigen vlug bij de moeder te lopen . Bij een soort hok als het mijne (ook de hokken uit de dierenwinkel met enkele een schuine rand zijn NIET GOED) kan de voedster het gaatje vol met stro steken ( doen ze ook voor tocht in de winter) en kunnen de kleintjes er niet zo heel vlug uit pas als ze dan iets of wat zelfstandig al kunnen eten zal je merken dat de moeder het stro eruit laat .
 
De konijntjes worden van bij het begin 1-2 keer gevoed per dag . Ik heb 1 konijntje (shamim ) gehad die enkel de jongen drinken gaf als ik er bij was heel raar om te zien , ze duwt het haar weg en zet haar poten overal erover , en dan drinken , daarna likt ze ze allemaal om zo de stoelgang op gang te doen komen . en ze maakt het nest schoon , het is maar zelden als een voedster je dit laat zien !!! Dus prijs de gelukkige .
 
Als de konijntjes de leeftijd van 6 weken bereieken kan je ze al in een buitenren laten rondlopen , vroeger is niet echt aangeraden want dan worden ze soms ziek , dan mogen ze best zonder de voedster ( soms zelfs aangeraden) in het gras heeft de moeder ook eens wat rust .
Vanaf 8 weken kunnen de konijntjes naar een nieuwe thuis . En vanaf 10 weken moeten de rammetjes gescheiden zijn omdat de hormonen beginnen te werken al zijn ze dan  nog niet vruchtbaar
 
Als je vragen hebt kan je ze altijd stellen op het forum !!!!!!!